WikiTools.ro

QR Code pentru acest URL

WikiTools.ro: QR Code

ads

Calculeaza ora din zi la care rasare si ora la care apune soarele

Twitter Facebook Digg MySpace LinkedIn Email

     Calculul momentului de rasarit sau al celui de apus al Soarelui se bazeaza pe situatia ideala in care, in locul geografic ptr care se calculeaza, nu exista munti sau dealuri, iar orizontul este plat si se afla la aceeasi altitudine cu observatorul.

     Rasaritul resprezinta momentul in care partea de sus a discului solar devine vizibila, iar apusul reprezinta momentul in care Soarele dispare complet sub linia orizontului. Aceste momente se calculeaza pentru conditii meteo ideale.

     Atmosfera Pamantului refracta lumina solara astfel incat Soarele este mai multa vreme vizibil pe cer decat in cazul in care Pamantul nu ar avea atmosfera. Coeficientul de refractie depinde de conditiile de presiune atmosferica si de temperatura. Acest algoritm foloseste conditiile standard de presiune (101.325 Pascali) si de temperatura (15 grade Celsius). Pentru o presiune atmosferica mai mare decat standard si pentru temperaturi mai mici de 15 grC, refractia atmosferei va fi mai mare si, ca atare, soarele va rasari mai devreme si va apune mai tarziu. Influenta conditiilor atmosferice asupra rasaritului si a apusului este destul de mica, variatiile de timp in functie de factorii atmosferici mai mici de un minut.

     Pentru Polul Nord si Polul Sud, calculele nu se pot efectua corect, Soarele fiind aproape de linia orizontului tot timpul in perioada de vara si sub linia orizontului pe timpul perioadei de iarna.

Mai multe informatii gasiti aici: Wikipedia, time and date.com

 

     

Anumite tari au adoptat Daylight Saving Time (DST) altele nu au adoptat acasta masura.

Tarile care au adoptat DST nu schimba ora la aceeasi data (USA schimba ora in septembrie si februarie, in timp ce Romania schimba ora in ultima saptamana din octombrie si ultima din martie).

 

 

Data:
Longitudine:
Latitudine:
Zona de timp:
Daylight time (DST): (0 ptr ora de iarna, 1 ptr ora de vara)

 

 

 

 

     Daca doriti sa folositi aceasta aplicatie in pagina dvs. personala, copiati urmatorul snippet Wikitools:

 

<!-- Puteti modifica parametrii height si width dupa cum doriti, pentru incadrarea perfecta in pagina dvs. -->
<iframe src="http://www.wikitools.ro/indexmute.php?action=astr" frameborder=0 height=180 width=680> </iframe>

 

     Informatii detaliate despre cum puteti folosi snippet-urile Wikitools si Google Gadgets gasiti in sectiunea Help