WikiTools.ro

QR Code pentru acest URL

WikiTools.ro: QR Code

ads

Va veni sau nu sfarsitul lumii?

 

Last Update: 2013-02-15 13:35:32

Twitter Facebook Digg MySpace LinkedIn Email

Transmisie live pe la site-ul NASA JPL

 

    Un asteroid de mici dimensiuni cu numele de cod 2012 DA14 va trece in curand pe langa Pamant. Ora prognozata pentru apropierea maxima este 19:25 UTC (21:25 - ora Romaniei) pe 15 februarie 2013. Distanta minima la care se va apropia de Pamant este de aproximativ 27700 Km (+/- 15Km), cea mai mica distanta inregistrata vreodata pentru trecerea unui alt corp ceresc pe langa Pamant - asta inseamna ca va trece mai aproape de Pamant decat centura de sateliti artificiali. Diametrul asteroidului este de 45 m si masa estimata a acestuia este de circa 130000 de tone. Asteroidul a fost descoperit in februarie 2012 de catre un observator astronomic din Spania.

    Evenimentul nu va putea fi observat cu ochiul liber, fiind necesar macar un binoclu sau un mic telescop pentru observatie. El va trece pe deasupra Australiei, Asiei si Europei de Est, cel mai bun punct de observatie va fi in Indonezia. Trecerea lui nu va afecta se pare satelitii de telecomunicatii (sa speram) si nici Statia Spatiala Internationala.

 

    Asteroidul - spun astronomii - NU VA LOVI ACUM PAMANTUL si se pare ca sunt siguri de asta! Nu exista nici un risc, deci, puteti sa umblati cu capul descoperit - pentru unii - sau gol - pentru altii :). Totusi, se pare ca pentru cei care vor prinde trecerea lui intre 2080 si 2111, exista o probabilitate destul de mare sa comenteze in direct, la viitorul OTV, impactul cu Pamantul.

 

    Asteroidul va intra in atmosfera cu viteza e 12,7 Km/s si cu o energie cinetica echivalenta cu 2,4 Megatone de TNT (WOW!). Cercetatorii (britanici!) au luat in calcul si cazul in care acest asteroid va lovi Pamantul. Se pare ca la un eventual impact, dezastrul va fi doar unul regional si nu va afecta intreaga planeta. Catastrofa produsa ar fi mai mica decat cea produsa in 30 iunie 1908 in Tunguska, care a fost estimata intre 3-20 megatone TNT. Nu este cunoscuta compozitia lui exacta.

 

    NASA va transmite live evenimentul incepand cu ora 19:00 UTC (21:00 - ora Romaniei) la adresele de web NASA JPL si NASA TV. Vor fi si alte transmisii in direct: Clay Center Observatory, Bareket Observatory in Israel.

 

 

    Se pare ca anul asta astronomic este destul de bogat in evenimente: 2 comete si 2 asteroizi care vor trece destul de aproape de Pamant. Primul a fost pe 29 Decembrie infamul asteroid Apophis (cum il denumeste presa americana). Desi anul asta a trecut relativ aproape, doar la 0.74604 AU de Pamant, se pare totusi ca pe 13 aprilie 2029 ne va trece pe la nas, pe la vreo 30000 Km de sol, dupa calculelele celebrilor deja cercetatori britanici, iar prin 2036 exista chiar sansa de 1 la 100000 sa-l si simtim pe propria piele (auch!). Mare problema cu el nu ar fi, doar ca e de cateva ori mai mare decat asta micu', 2012 DA14, adica diametru de 350 m. (Oare va putea face sa dispara si dinozaurii din parlament?)

    Cometele Pan-STARR si ISON de pe 10 martie si 28 noiembrie sunt complet inofensive, doar vreun milion de km de va desparti de ele, dar cine stie ;)?... Se estimeaza ca Pan-STARR va putea fi vazuta din emisfera nordica cu ochiul liber, trecand prin dreptul constelatiilor Pesti si Andromeda. La fel si ISON care, daca va supravietui Soarelui, va avea o coada imensa de praf si gheata si va putea fi vazuta cu ochiul liber inclusiv ziua.